četvrtak, 21. prosinca 2017.

Plesnost i tehnika


Ples nije tehnika. Ne morate imati savršenu tehniku za ples. Ali trebali bi imati ili razviti plesnost kako biste mogli snalaziti se s tehnikom. On, ne dolazi iz razumijevanja oblika, ravnoteže i dinamike. Tehnika služi kako bi ples bio bez napora i izražajan, te da bi se partneri lakše razumjeli. Malo dijete, već može plesati. Velikim umjetnicima se divimo zbog njihove tehnike, te nas njihov ples dodiruje emotivno pogotovo ples u kojem je težnja komunikacije kao u argentinskom tangu.

Ples nije fizički. Preciznije, nije samo fizički pokret. Čisto fizičko vježbanje je uobičajeno u sportu, zbog dobivanja rezultata. Umjetnički ples ne teži rezultatu tog tipa. On teži izražavanju. Pritiskanje klavirskih tipki, nije nužno glazba. Samo kretanje u prostoru nije nužno ples. Ples nije fizički napor. On predstavlja lakoću, što ne znači da nije bilo napora za njegovo stvaranje.


Jelena Somogyi www.libertango.eu


Nema komentara:

Objavi komentar

Valcer povratka

Naslov: Valcer povratka Glazba: José Luis Castiñeira de Dios  Tekst: Fernanda E. Solanasa  Iz filma "Exilio del Gardel" (Fernando ...